Text om celler

 Josef i 6B har skrivit en text om celler som vi publicerar här på bloggen. Han vill gärna ha tips om fler ställen att publicera på!

Celler 



 Celler är den minsta biologiska Enheten som bygger upp allt liv på jorden. 

Celler Kan se olika ut och de kan döpas för olika namn, människan har ungefär (37 biljoner celler). Visste du att människan har sex olika celler och de är(Fettcell),(Tarmcell),(Hudcell),(Stamcell),(Nervcell) och (Muskellsel).

  

Visste du att människan tappar ungefär 1-2 kg celler varje dygn  och de kallas apoptos de är en proces som alla kroppar går igenom. Apoptos är en process där cellerna snabbt äts upp av Dendritiska cellen. 


VAD ÄR CELLEN UPPBYGGD AV?


Celler är uppbyggda av partiklar som kallas för 

  

. Lysosom 

.Golgiapparaten

. Cellkärna 

.Arvsmassa DNA 

.Cellmembran 

.Cytoplasma

.Endoplasmatiska nätverket 

. Ribosomer     

.Mitokondrie  




Fakta Om saker i cellen! 


Lysosom är en slags arbetsstation och denna station innehåller (enzymer) Som kan bryta ner proteiner, kolhydrater och fettmolekyler. 



Golgiapparaten sorterar, tar emot saker som kroppen behöver som vitaminer och skickar dem till olika delar i kroppen Golgiapparaten  består av tre olika platta delar som kallas (cisterna).



Cellkärna är själva strektjonen i själva cellen som är insluten till membran, och ineholer    huvuddelen av cellens arvsmassa.  


ARVSMASSA (DNA) innehåller alla information som behövs i cellerna för att tillverka de (komponenter) som krävs för cellernas (funktion).



      

  Cellmembran. Cellens yttersta skal kallas Cellmembran. Cellmembran är inte  helt tätt 

, Små partiklar kan skickas ut och in via speciella kanaler.




Cytoplasma består av vatten, salter, proteiner, olika näringsämnen och avfallsprodukter

från ämnesomsättningar som lagras i något som kallas för vakuolerna.





Endoplasmatiska nätverket dess funktion är enkel den transporterar olika ämnen som vitaminer till kroppen.


  



i Ribosomer bildas långa kedjor av aminosyror som bygger upp proteiner.        



Mitokondrie  viktigaste funktion är att överföra energin i (sockret/Druvsocker)till en molekyl som i sin tur kan de energi till värdcellens olika processer.       








ord och begrepp


Fektion=  dens uppgift   

 









sök på Youtube White Blood Cell chasing Bacteria with Benny Hill theme and ON NOM NOM (2)




Cellens Funktion i din kropp!



Inte visste du att cellen avgjorde vilken ögonfärg du har på ögonen eller vilken färg du har på håret och den kan bidra till din personlighet , faktiskt så beror de på din arvsmassa. 

Arvmassa får du från dina biologiska föräldrar 

via kromosomer. Kromosomerna finns i cellen den ena halvan kommer från mamma och den andra kommer från pappa, de finns ungefär 23 par i varje cell. Kromosomer innehåller DNA strängar samt  histoner som sitter runt, Histoner är globulära proteiner kring vilka kromosomernas långa DNA-spiral. I DNA finns de gener och de består av byggstenar. 




       



BYGGSTENAR!


I kromosomer finns de (deoxiribonukleinsyra/DNA) och i din DNA  finns de Gener och i dina gener finns de byggstenar som består av Adenin, Tymin, Cytosin och Guanin förkortas A T C G de är kemiska instruktioner som säger till cellerna hur de ska buga sig själva som andningen och lengden. Byggstenarna parar sig i speciell ordning och de är: (A+T)  och (C+G)de para sig alltid så. 

Alla organismer delar fyra 

grundläggande byggstenar

de är(A,T,C,G).







    

Människan delar många gener med olika djur ett exemplar är schimpanser  vi människor delar  (99%) av generna med  schimpanser, alla människor  på jorden delar (99,8%) av 

samma genetiska kod och de skiljs bara (0,2%) genusskillnader från en människa till en annan. 




Extra fakta 


(.Dina gener avgör ifall du har fräknar.)

 (.Alla som har fräknar kallas för dominanta och dom som inte har fräknar kallas för   recessivt.)   






Vad är en stamcell och en arbetscell !


Först producerar hjärnan en cell som kallas staksill efter en stund senare skickar hjärnan signaler till stamceller att den måste föröka sig till (två) sedan skickar arbets cellerna att den måste föröka sig igen då blir de dubbelt så många arbetsceller sedan dör arbetsrollerna och då måste stamceller producera mer.         



Lung cell!


Lung Cellen är i lungorna och jobbar med att ta ut koldioxid och ta in sure 

för att de andra slags celler ska kunna ha nåt att jobba med och takfir lingselens (sinnrika) byggnad så kan syremolekyler komma in via slingan sedan in i lungorna och från lungorna till blodet. Sedan när syret är används så blir de till koldioxid som fars direkt till lungorna igen och går ut via (utandningsluften).   

     

 














Lite fakta 


(.Edit blod finns de säljer och de kallas för vita blodkroppar)

(.Dom jobbar med att jaga virus och andra bakterier ) 










youtube 


Så funkar cellen - Eva Funck berättar







Fakta om kromosomer och DNA 



När en kromosom delar på sig så måste cellen också kopiera sig själva för de ska vara lika mycket i varje kromosom. Men hur kopierar kromesinerna sig själva. Så går de till när de kopierar sig: inne i cellen runt alla DNA-spiraler och runt alla kromosomer finns de lösa kväve-gaser och enzymer/ enzymer är en slags hjälpreda till cellkärnan. 








Enzymers olika funktioner 

(Snurren) kommer och snurrar kromosomen så de bildas en DNa-sträng.( När dna strängen) är färdig  så kommer (Läsaren) och läser av alla gener som består av kemiska koder som är(A,T,C,G). Läsaren ser att alla koder sitter ret (Adenin med Tymin)  och (Cytosin med Guanin). Då kommer Klipparen och klipper upp DNA-strängarna, efter klippningen hakar kvävebasen av sig från varandra och de som är fiffigt är att de ligger kväve koder lite överallt   så de kan bara haka sig på varandra. När paren har hittat varandra så kommer nåt som kallas för kantan och leder sig på ena sidan och den andra lägger sig på den andra sidan och då bildas två DNA-strängar i en.                      





Fakta om cellens rörelse! 


Vanligtvis så är seller inaktiva alltså ihopfällda. Visste du att cellen har ett skalet som kallas för syterskalet den kallas också för (Aktiv),Cytoskeleton består av små byggstenar som kan byggas ihop och när de går ihop så bildar dom en sak som ser ut som en pinne och när den bildas så pressar den på cellen så den aktiverar (integriner) som sedan hakar sig fast på cellen så den rör sig. När den rör sig så sticker de ut massa trådar från cellen för den ska hitta bra fäste.   





lite fakta 

. integriner är centrala molekyler 








Youtube


Pontus Nordenfelt - Hur celler rör sig i kroppen

 


















Bakterier 


Bakterier har varit smarta nog att använda vår sustem integinerna för att häftad-vid och invadera våra celler.


   







varför försöker läkarna lära sig om integenerna?


Läkarna försöker förstå sig på integinerna för att de ska kunna förstå sig på olika  (insikt könssjukdomar) eller för att kunna förhindra cancer  

  




Vad händer när kroppen får cancer 


 Cancerceller kan sprida sig via blod och lymfvätska till andra delar av kroppen och där bilda metastaser, dottertumörer. Cancertumörer kan också spridas i kroppen genom att växa direkt in i annan vävnad.   











Ärva sjukdomar! 


En normal cell i kroppen kan även elimineras genom apoptos om den förvärvat irreversibla genetiska skador som kan transformera den till en tumörcell. Många sjukdomar är associerade till apoptos; till sådana sjukdomar hör neurodegenerativa tillstånd som Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom. Neurodegenerativ sjukdomar är sjukdomar som långsamt förtvinar och bryter ner (degenererar) nervcellerna i nervsystemet. Inom begreppet neurodegenerativa sjukdomar finns forskning om ALS!, Parkinsons sjukdom och Huntingtons sjukdom. Degeneration eller (degenerering) beskriver en process där något förenklas eller försämras.



ord och begrepp 


irreversibla- omvandla 





kapitel 1! 


_________________________________________________________________________














Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bloggen slutar!

Boktips inför skolstarten!