Fjärilssläpp!

 

Idag fick jag vara med när treorna och särskolan släppte ut sina tistelfjärilar. De har haft fjärilslarver inne i klassrummet, för att kunna se hur de lever och förvandlas till puppor och fjärilar. Idag var det dags för fjärilarna att flyga iväg på nya äventyr!

Klasserna var snälla nog att låta mig vara med och jag tyckte att det var väldigt roligt! Särskilt när en av fjärilarna bestämde sig för att vara min ring ett tag.

En låda i papp och genomskinlig plast med ett flertal tistelfjärilar i. Där finns också bitar av frukt som fjärilarna kan äta, samt en stor pinne för dem att sitta på.

En till låda med fler tistelfjärilar. Här syns också tydligare de tomma pupporna som sitter på lådans vägg.

En tistelfjäril sitter på ett barns finger. Barnet är på väg med fjärilen till en buske.

En tistelfjäril sitter på en rosa blomma i en buske, gissningsvis en nyponros eller något liknande.


Ett barn håller ihop sina händer och en tistelfjäril sitter ovanpå fingrarna.

En tistelfjäril sitter som en brosch på en lärares blus.

En tistelfjäril sitter som en ring på min vänsterhand.


Om ni vill veta mer om fjärilar kan jag tipsa om dessa böcker:

Från larv till fjäril
Framsidan på boken Livscykler: Från larv till fjäril. Bilden föreställer en fjäril som sitter på en blomma.

Känn igen 25 fjärilar och flygfän
Framsida till boken Känn igen 25 fjärilar och flygfän. På bilden finns två fjärilar, en trollslända, en humla och en fluga. Författarens namn är Björn Bergenholtz.

Lätta fakta om fjärilar
Framsida till boken Lätta fakta om fjärilar av Stephanie Turnbull. Bilden föreställer en fjäril sedd från sidan som sitter på ett blad.

Min första småkrypsbok
Framsida till Min första småkrypsbok av Anja Baklien. Bilden föreställer små rutor där varje ruta har någon sorts småkryp, antingen på foto eller ritat. Rutorna har också olika färg.
En fjärilsdag

Framsida till boken En fjärilsdag. På bilden finns två barnteckningar av orangea fjärilar, samt två foton på barn i tidiga skolåldern. Det ena är en flicka som har en fjäril på sin klänning och det andra är en pojke som har en fjäril bakom sitt öra. Längst ner på boken finns en bild på en kiwifågel eftersom boken ingår i kiwiserien.

Du kan också läsa den spännande boken Sorgfjäril

Framsida till boken Sorgfjäril av Ingelin Angerborn. Bilden föreställer ett dunkelt rum. Längst bak finns en dörr med spröjsade fönster och i ett hörn står en stol. Golvet är upplyst och ovanför det flyger en fjäril av sorten sorgmantel, som kastar skugga på golvet. Titeln är skriven med röda bokstäver mot mörk bakgrund.


Eller förvandla dig själv till en fjäril med boken Ansiktsmålning


Ett uppslag ur boken Ansiktsmålning. Till vänster finns instruktioner om hur man målar en blå fjäril på ansiktet och till höger instruktioner om hur man målar en rosa fjäril. Formen och mönstret på fjärilarna är också lite olika.

Framsida till boken Ansiktsmålning av Karen Harvey. Den har underrubriken Enkla steg för steg-instruktioner till fler än 30 ansiktsmålningar. Det finns också foton på 15 barn som är målade till olika djur och sagofigurer.

Glad sommar!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Bloggen slutar!

Boktips inför skolstarten!